valja-elavtal
Vilket elavtal och elbolag väljer du? Vi ger dig tips och förslag på bra elavtal från olika elbolag.

Vilket elavtal och elbolag väljer du?

Genom att aktivt ha koll på elpriser och vilket elbolag som är billigast just nu så kan du få ett riktigt bra elavtal.
Vi hjälper dig med tips och förslag på vad du ska tänka på vid val av elbolag och elavtal.

Hur väljer du bäst elavtal för dig?

Att välja elavtal som passar just dina behov och förutsättningar kan ibland vara lite besvärligt och tidskrävande. Du behöver jämföra ett stort antal elbolag och sätta dig in i deras prisbild, kundservice, avtal och innehållet i avtalen, vad du förbinder dig till och mycket mer. Det här tar tid.

Hur byter du elavtal?

Att byta sitt befintliga elavtal till ett nytt ska vara smidigt och smärtfritt vilket det oftast är. Du behöver dock veta vilka behov du har, vad som är viktigast för just ditt hushåll och hur länge du vill teckna ett nytt avtal för elförbrukningen.

Vilken avtalsform passar dig?

När du ska välja vilken typ av avtalsform som passar dig och dina behov bäst så behöver du ha koll på några saker som annars kan innebära onödiga kostnader för dig.
I regel pratar man om två olika typer av elavtal och dessa är fast elpris och rörligt elpris. Bara genom namnen på dem två olika avtalsformerna så förstår du skillnaden.
Det ena ger dig ett fast pris på förbrukningen per kwh under hela avtalsperioden. Det andra ger dig ett pris som varierar över tid och kan både innebära ett billigare elpris och ett dyrare elpris.

Hur länge gäller ditt nuvarande avtal?

Det första som du egentligen behöver kontrollera är hur länge ditt nuvarande elavtal gäller. Du behöver också kolla om du kan bryta det i förtid och vilka skyldigheter du har om du byter till ett annat elbolag. Ett avtal med fast elpris har vanligen ett slutdatum och då kan det vara svårt att bryta det i tid. Generellt sett så kan du byte elbolag fritt när du flyttar - för då upphör ditt befintliga avtal om du inte flyttar med det.
Har du ett avtal med rörligt pris så har du vanligen en uppsägningstid på 1 månad - kolla med ditt nuvarande elbolag så du inte har en bindningstid på ditt avtal.

Elnätsbolag och elhandelsbolag

För att få el till din bostad så krävs det både ett elnätsbolag och ett elhandelsbolag. Ett elnätsbolag är det bolaget som ser till så att elen kan levereras till din bostad. Dem har ofta monopol i ditt område och är vanligen styrt och ägt av kommunen eller regionen.
Ett elhandelsbolag är det bolag som köper in elen åt dig och det är alltså det här bolaget som du fritt kan byta till ett annat. De här bolagen är vanligtvis ägda till största delen privat och konkurrerar med andra elhandelsbolag för att få leverera elen till just ditt hushåll - det ger dig en fördel när du ska välja.

Rekommenderade elbolag att välja på för nytt elavtal

Vi rekommenderar följande elbolag (plus elskling.se) för dig att titta närmare på. Vi har även underlättat för dig genom att skriva lite mer ingående information om respektive elbolag och vad vi tycker om dem – bara för att hjälpa dig välja.

1. Skellefteå Kraft – det lilla norrländska elbolaget som nu inte är så litet längre. Man levererar enbart miljövänlig el och man gör det till hela Sverige – sitt namn till trots. Här kan du läsa om Skellefteå Kraft.

2. Fortum – det här känner nog många redan till. Fortums verksamhet är allt från el till hållbara energilösningar. Läs mer om Fortum här.